IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
Best FLAC Decode (& Encode) GUI for Windows?
TheGrimRipper
post Mar 22 2006, 14:47
Post #1





Group: Members
Posts: 30
Joined: 11-March 06
Member No.: 28391



Hi Guys. I'm using EAC to encode to FLAC. For anyone who doesn't want the full functionality of EAC to decode, what's the simplest Windows GUI front end available to decode FLAC back to WAV?

Thanks in advance. smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Wombat
post Mar 22 2006, 14:50
Post #2





Group: Members
Posts: 950
Joined: 7-October 01
Member No.: 235



QUOTE (TheGrimRipper @ Mar 22 2006, 02:47 PM)
Hi Guys. I'm using EAC to encode to FLAC. For anyone who doesn't want the full functionality of EAC to decode, what's the simplest Windows GUI front end available to decode FLAC back to WAV?

Thanks in advance.  smile.gif
*

IMHO Flacdrop. Get it at rarewares.org
Go to the top of the page
+Quote Post
nite
post Mar 22 2006, 15:48
Post #3





Group: Members
Posts: 53
Joined: 1-January 04
From: Halifax N.S.
Member No.: 10849



Is there anything easier than Foobar2000? ohmy.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Borisz
post Mar 22 2006, 16:01
Post #4





Group: Members
Posts: 381
Joined: 27-September 03
Member No.: 9041



QUOTE (nite @ Mar 22 2006, 06:48 AM)
Is there anything easier than Foobar2000?  ohmy.gif
*

That is a good question, never ask it again!


--------------------
http://evilboris.sonic-cult.net/346/
Sega Saturn, Shiro!
Go to the top of the page
+Quote Post
Deep_Elem
post Mar 22 2006, 16:29
Post #5





Group: Members
Posts: 120
Joined: 14-April 04
Member No.: 13473



Don't forget Speek's Multi-frontend and FLAC Frontend. Both still work like a charm.
Go to the top of the page
+Quote Post
Synthetic Soul
post Mar 22 2006, 16:38
Post #6





Group: Super Moderator
Posts: 4887
Joined: 12-August 04
From: Exeter, UK
Member No.: 16217



I would probably say FlacDrop, as well, but there's always my flac-decode.bat batch file, at 2.34KB. smile.gif

Just amend line 13 in Notepad to point to your copy of FLAC.EXE, and drag a file or folder (which contains FLAC files) onto the icon. Violá! WAVE files coming out of your most private orifice.

Edit: Sorry, just saw that the thread title says encoding also. I could amend flac-decode so that it encoded WAVE files and decoded FLAC files, but then I couldn't call it flac-decode.bat. "flac-(d)e(n)code.bat" anyone?

This post has been edited by Synthetic Soul: Mar 22 2006, 16:42


--------------------
I'm on a horse.
Go to the top of the page
+Quote Post
AtaqueEG
post Mar 22 2006, 17:04
Post #7





Group: Members (Donating)
Posts: 1336
Joined: 18-November 01
From: Celaya, Guanajuato
Member No.: 478



QUOTE (Borisz @ Mar 22 2006, 09:01 AM)
QUOTE (nite @ Mar 22 2006, 06:48 AM)
Is there anything easier than Foobar2000?  ohmy.gif
*

That is a good question, never ask it again!
*



It is easy once you set it up. And for noobs, the options can be overwhelming.

But I love it.


--------------------
I'm the one in the picture, sitting on a giant cabbage in Mexico, circa 1978.
Reseñas de Rock en Español: www.estadogeneral.com
Go to the top of the page
+Quote Post
lextune
post Mar 22 2006, 17:12
Post #8





Group: Members
Posts: 304
Joined: 5-August 05
Member No.: 23715



I use FLAC Frontend.



P.S. foobar pwns all!!1!!one!1!! tongue.gif biggrin.gif


--------------------
foobar2000 + EAC + Burrrn = Happiness
Go to the top of the page
+Quote Post
TheGrimRipper
post Mar 22 2006, 18:32
Post #9





Group: Members
Posts: 30
Joined: 11-March 06
Member No.: 28391



Thanks for the suggestions people. I have tried Flacdrop and it seems to be just the thing I'm looking for! smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
smok3
post Mar 22 2006, 21:30
Post #10


A/V Moderator


Group: Moderator
Posts: 1709
Joined: 30-April 02
From: Slovenia
Member No.: 1922



QUOTE
and drag a file or folder (which contains FLAC files) onto the icon

a bit offtopic, but how would one make a multifile drag&drop in batch file?


--------------------
PANIC: CPU 1: Cache Error (unrecoverable - dcache data) Eframe = 0x90000000208cf3b8
NOTICE - cpu 0 didn't dump TLB, may be hung
Go to the top of the page
+Quote Post
Synthetic Soul
post Mar 22 2006, 22:33
Post #11





Group: Super Moderator
Posts: 4887
Joined: 12-August 04
From: Exeter, UK
Member No.: 16217



I guess the best answer is to take a look at one, or a few, of my batch files.

In essence, I use this technique:

REM Check whether the parameter is a single file or a folder
IF %~z1 EQU 0 (CALL :FolderAction %1) ELSE (CALL :FileAction %1)


%1 is the path of the file or folder that was dragged onto the script. I use %~z1 to check the filesize; if it is 0 bytes then it is assumed to be a folder.

:FolderAction
REM Check folder and subfolders for FLAC files and call Decode for each file
FOR /R %1 %%G IN (*.flac) DO CALL :Decode "%%G"
GOTO:EOF

:Decode
%pathToFlac% --decode --force %1 -o "%~dpn1.wav"


NB: In wv-gain.bat I used a new technique (for me) in order to handle multiple files being dropped, so it can handle 1-n files, or a folder.

I do think batch files are a really cool way of dealing with these command line apps. Until I realised that the OP needed encoding as well as decoding I thought flac-decode.bat would be a good call. I have ape-encode.bat/ape-decode.bat and wv-encode.bat/wv-decode.bat, but no flac-encode.bat. I may actually have a play with a script that will do both encoding and decoding, depending on the file extension (much like FlacDrop), when I get a little time.

If this has been useful please feel free to PM me to continue, so we don't drag this thread OT any further.


--------------------
I'm on a horse.
Go to the top of the page
+Quote Post
Cartman_Sr
post Mar 22 2006, 23:17
Post #12





Group: Members
Posts: 112
Joined: 9-February 06
From: Edmonton, Alberta
Member No.: 27644



I use Catwalk.exe. It was made by Tangerine. It's very useful and flexible because you can set it to run a series of commands on some files stored in folders, and it will do it in sequence. It works really well. Here's a link to Tangerine's suite of software: http://tangerine.uw.hu/prog

And here's the .ini file that I created to batch-convert a directory of cd images in wav format, to flac files with embedded cuesheets, tags, etc.

CODE


[*.wav]

REM The artist field is set by the @dir2@ variable.
REM The album field is set by the @fname@ variable.
REM All input files (.wav, .log, .cue) must be named in this format: album.extension
REM and all the input files must be put in C:\wavs\artist\album\ (files).
REM There must be a cuesheet file called "@fname@.cue" in each directory with the wav file. It will be used
REM to add the EAC cuesheet as a vorbis comment to the flac file.

echo "@file@"
echo "@fname@"
echo "@fext@"

echo "@dir0@"
echo "@dir1@"
echo "@dir2@"
echo "@dir3@"

echo "@pdir0@"
echo "@pdir1@"
echo "@pdir2@"
echo "@pdir3@"

echo "@fpath@"

REM Call flac:
flac.exe --verify --replay-gain --delete-input-file --cuesheet="@fname@.cue" --tag=ARTIST="@dir2@" --tag=ALBUM="@fname@" --tag=YEAR=0000 --tag=GENRE=nothingyet --tag=COMMENT="CD Image" --padding=16384 -8 "@file@"

REM Call Tag.exe to add the EAC cuesheet and extraction log as vorbis comments:
Tag.exe -f "CUESHEET=@fpath@@fname@.cue" "@fpath@@fname@.flac"
Tag.exe -f "EXTRACTIONLOG=@fpath@@fname@.log" "@fpath@@fname@.flac"

REM ====================================
REM Write CSV of all albums processed
REM ====================================
ECHO "@dir2@","@fname@",%DATE% >> "F:\FLAC Archive\CDList.csv"


if not exist "F:\Flac Archive\@dir2@\@fname@" md "F:\Flac Archive\@dir2@\@fname@"

move "@fname@.flac" "F:\Flac Archive\@dir2@\@fname@"

move "@fname@.log" "F:\Flac Archive\@dir2@\@fname@"

move "@fname@.cue" "F:\Flac Archive\@dir2@\@fname@"




Try it out. It's great because you can rip a bunch of cd's during the day, while you're reading a book or something, and then run catwalk.exe to convert them to flac (or whatever) at night or when you're not home.
Go to the top of the page
+Quote Post
indybrett
post Mar 23 2006, 04:01
Post #13





Group: Members (Donating)
Posts: 1350
Joined: 4-March 02
From: Indianapolis, IN
Member No.: 1440



I may be starting to sound like a Frontah zealot, but I use it as a frontend for Vorbis, MP3, and FLAC.
I haven't found anything I like better for that purpose.

Edit: Screenshot of the currently running FLAC > MP3 encode running on my PC

This post has been edited by indybrett: Mar 23 2006, 04:14


--------------------
flac>fb2k>kernel streaming>audiophile 2496>magni>dt990 pro
Go to the top of the page
+Quote Post
smok3
post Mar 23 2006, 08:58
Post #14


A/V Moderator


Group: Moderator
Posts: 1709
Joined: 30-April 02
From: Slovenia
Member No.: 1922



Synthetic Soul, yep, ty, i think i was able to send a PM to you, sorry for offtopic.


--------------------
PANIC: CPU 1: Cache Error (unrecoverable - dcache data) Eframe = 0x90000000208cf3b8
NOTICE - cpu 0 didn't dump TLB, may be hung
Go to the top of the page
+Quote Post
Wombat
post Mar 23 2006, 09:26
Post #15





Group: Members
Posts: 950
Joined: 7-October 01
Member No.: 235



QUOTE (indybrett @ Mar 23 2006, 04:01 AM)
I may be starting to sound like a Frontah zealot, but I use it as a frontend for Vorbis, MP3, and FLAC.
I haven't found anything I like better for that purpose.

Edit: Screenshot of the currently running FLAC > MP3 encode running on my PC
*

I like it also and use it for transcoding of any kind. In foobar i always have to wonder if a dsp, dithering or other setting is still active.
Go to the top of the page
+Quote Post
wisodev
post Mar 23 2006, 10:27
Post #16





Group: Developer
Posts: 123
Joined: 31-January 06
Member No.: 27439



QUOTE (nite @ Mar 22 2006, 03:48 PM)
Is there anything easier than Foobar2000?  ohmy.gif
*


Yes, it IS, when we take in consideration only FLAC encoding/decoding.
Note that it is under development by myself, soon it will be published.

Site of my project http://sourceforge.net/projects/thefrontend,
for now there are no files available and description is out of date. Sorry.

I know that this kind of statements are not welcome, but I am working
on this tool fro last 4 months and it has new approach to GUI usability.

The reason for posting this message is that for some time on HA
are ongoing discussions on all sorts of Frontends to commandline tools,
and I decided to write one on my own. Do not flame on me, please.


--------------------
http://code.google.com/p/wavtoac3encoder/
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 18th April 2014 - 02:12