IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

18 Pages V  « < 5 6 7 8 9 > »   
Reply to this topicStart new topic
qtaacenc: a command-line QuickTime AAC encoder for Windows
Steve Forte Rio
post Apr 7 2010, 11:35
Post #151





Group: Members
Posts: 432
Joined: 4-October 08
From: Ukraine
Member No.: 59301



Ok, I tried it again on test sample:

1. Generating (bit depth - 32 bit IEEE float, samplerate - 44.1 kHz) set of 1 kHz tones - -12 dBFS, -6 dBFS, 0 dbFS - in Sony SoundForge

2. Encoding with qtaacenc --tvbr 127 --high +6dB Gain in foobar2000

3. Decoding to 32-bit float (using foobar2000)

4. Analyzing peaks in SoundForge

Results:

What I've got for three tones is (+/- 0.1 dB):

-6 dBFS (-12+6, ok), 0 dBFS (-6+6, ok), 0 dB (?)

So, as we can see, the volume of third tone was reduced, and limiter in QuickTime is still enabled.

I must assure you that no clipping occurred, all encoding/decoding was performed using floating-point samples only And output audio file sounds like normal 1 kHz tones smile.gif

This post has been edited by Steve Forte Rio: Apr 7 2010, 11:49
Go to the top of the page
+Quote Post
ManekiNeko
post Apr 9 2010, 03:30
Post #152





Group: Members
Posts: 74
Joined: 7-April 09
Member No.: 68742



QUOTE (Steve Forte Rio @ Apr 1 2010, 13:35) *
Hello! QuickTime 7.6.6 is now released. I wonder what changes it contains, and how they can affect the using of qtaacenc?


I just tried qtaacenc with the new Quicktime and the files are substantially bigger/higher bitrate

Using this command line: --tvbr 50 --highest --samplerate keep - %d (which I use for mobile) in Foobar

7.6.5/7.6.6 Bitrate comparison (7 tracks from Gary Numan Telekon from flac source)

1. 121/131
2. 106/115
3. 120/128
4. 119/131
5. 110/114
6. 107/113
7. 120/130

etc (the remaining 9 tracks follow the same trend)

The bitrate difference is random, but there is quite a difference in bitrate. I wonder if the 'tvbr' ranges have changed in this version.
Go to the top of the page
+Quote Post
IgorC
post Apr 9 2010, 03:39
Post #153





Group: Members
Posts: 1506
Joined: 3-January 05
From: Argentina, Bs As
Member No.: 18803



Maybe this bitrate variation is due to bug of lowpass.
Go to the top of the page
+Quote Post
C.R.Helmrich
post Apr 9 2010, 09:41
Post #154





Group: Developer
Posts: 682
Joined: 6-December 08
From: Erlangen Germany
Member No.: 64012



You guys are confusing me. What exactly do you mean by lowpass? That the encoder downsamples to 32 kHz?

Chris


--------------------
If I don't reply to your reply, it means I agree with you.
Go to the top of the page
+Quote Post
lvqcl
post Apr 9 2010, 16:42
Post #155





Group: Developer
Posts: 3219
Joined: 2-December 07
Member No.: 49183



TWIMC: foo_dsp_lowpass
Go to the top of the page
+Quote Post
IgorC
post Apr 9 2010, 17:57
Post #156





Group: Members
Posts: 1506
Joined: 3-January 05
From: Argentina, Bs As
Member No.: 18803



QUOTE (C.R.Helmrich @ Apr 9 2010, 05:41) *
You guys are confusing me. What exactly do you mean by lowpass? That the encoder downsamples to 32 kHz?

Chris

Not downsampling but this http://www.hydrogenaudio.org/forums/index....st&p=698610
Go to the top of the page
+Quote Post
Steve Forte Rio
post Apr 9 2010, 19:51
Post #157





Group: Members
Posts: 432
Joined: 4-October 08
From: Ukraine
Member No.: 59301



QUOTE (lvqcl @ Apr 9 2010, 14:42) *


Great! Thank you so much wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Khanattila
post Apr 13 2010, 15:29
Post #158





Group: Members
Posts: 1
Joined: 13-April 10
Member No.: 79834



I have this problem, no one can help me?

This is the result in foobar2000:

1 out of 1 tracks converted with major problems.

Source: "F:\Audio - Video\Foobar\Ghost.wav"
An error occurred while writing to file (The encoder has terminated prematurely with code 0 (0x00000000); please re-check parameters) : "F:\Audio - Video\Foobar\Ghost.m4a"
Additional information:
Encoder stream format: 44100Hz / 2ch / 16bps
Command line: "D:\Program Files (x86)\qtaacenc-20100307\qtaacenc.exe" --tvbr 100 --highest - "Ghost.m4a"
Working folder: F:\Audio - Video\Foobar\

Conversion failed: The encoder has terminated prematurely with code 0 (0x00000000); please re-check parameters

Edit: now work

This post has been edited by Khanattila: Apr 13 2010, 15:55
Go to the top of the page
+Quote Post
2E7AH
post Apr 21 2010, 12:02
Post #159





Group: Validating
Posts: 2424
Joined: 21-May 08
Member No.: 53675



I browsed whole thread and it seems strange that no one got this problem:
I installed latest QT and tried foobar converter, which produced an error
Then going on command line qtaacenc throws error about missing "qtcf.dll"
File is located QTSystem folder and needs to be copied in system32 (at least in my case)

Thanks for --he switch
Go to the top of the page
+Quote Post
Steve Forte Rio
post Apr 24 2010, 18:09
Post #160





Group: Members
Posts: 432
Joined: 4-October 08
From: Ukraine
Member No.: 59301



I was really surprised when I found this:

http://sites.google.com/site/qaacpage/home

QUOTE
qaac is a command line AAC/ALAC encoder using QuickTime API, strongly influenced by http://tmkk.hp.infoseek.co.jp/qtaacenc/



nao, is it your project too?
Go to the top of the page
+Quote Post
seVen
post Apr 24 2010, 18:55
Post #161





Group: Members
Posts: 52
Joined: 28-January 03
Member No.: 4760



Oh wonderful, i'm trying it now with FB2K for ALAC encodings and works perfectly, so i can avoid using ffmpeg. cool.gif

This post has been edited by seVen: Apr 24 2010, 18:57
Go to the top of the page
+Quote Post
Sixth Street
post Apr 28 2010, 19:02
Post #162





Group: Members
Posts: 79
Joined: 17-September 09
Member No.: 73255



What parameters are you using in foobar with qaac to output ALAC? I can't figure it out.

This post has been edited by Sixth Street: Apr 28 2010, 19:02
Go to the top of the page
+Quote Post
lvqcl
post Apr 28 2010, 19:57
Post #163





Group: Developer
Posts: 3219
Joined: 2-December 07
Member No.: 49183



Parameters for ALAC encoding (for qaac.exe in foobar2000):
CODE
-A -s - -o %d


This post has been edited by lvqcl: Apr 28 2010, 20:04
Go to the top of the page
+Quote Post
Steve Forte Rio
post Apr 28 2010, 20:08
Post #164





Group: Members
Posts: 432
Joined: 4-October 08
From: Ukraine
Member No.: 59301





This post has been edited by Steve Forte Rio: Apr 28 2010, 20:15
Go to the top of the page
+Quote Post
Larson
post Apr 30 2010, 08:30
Post #165





Group: Members
Posts: 131
Joined: 27-March 09
Member No.: 68422



what about dbpoweramp setting? I tried this one but it didn't work,neither with - [outfile] at the end.
Go to the top of the page
+Quote Post
jamesbaud
post May 6 2010, 05:52
Post #166





Group: Members
Posts: 107
Joined: 15-December 03
Member No.: 10468



QUOTE (Steve Forte Rio @ Apr 24 2010, 09:09) *
I was really surprised when I found this:

http://sites.google.com/site/qaacpage/home

QUOTE
qaac is a command line AAC/ALAC encoder using QuickTime API, strongly influenced by http://tmkk.hp.infoseek.co.jp/qtaacenc/



nao, is it your project too?


What's the difference between the 2 versions? Why should I use one over the other?
Go to the top of the page
+Quote Post
2E7AH
post May 6 2010, 06:53
Post #167





Group: Validating
Posts: 2424
Joined: 21-May 08
Member No.: 53675



input file formats, output file formats, multiple input files... so if you use foobar and want AAC, this thread's encoder is for you
Go to the top of the page
+Quote Post
Sylph
post May 8 2010, 11:46
Post #168





Group: Members
Posts: 259
Joined: 1-February 08
Member No.: 50965



QUOTE (Steve Forte Rio @ Apr 24 2010, 19:09) *
I was really surprised when I found this:

http://sites.google.com/site/qaacpage/home

QUOTE
qaac is a command line AAC/ALAC encoder using QuickTime API, strongly influenced by http://tmkk.hp.infoseek.co.jp/qtaacenc/



nao, is it your project too?



How does one use this one? Same as Nao's?
Go to the top of the page
+Quote Post
superbu
post May 10 2010, 23:44
Post #169





Group: Members
Posts: 38
Joined: 4-February 09
Member No.: 66614



This is really a wonderful tool, nao. Thank you for doing this.

But can someone give me a command line to use this with EAC? I can't for the life of me seem to get it to work. If I use the same command line I use in Foobar, the QT encoder opens in a window, but nothing happens. If I try the command line that another poster in this thread asked about (--tvbr 256 --highest %s %d --artist "%a" --title "%t" --album "%g" --date "%y" --genre "%m" --track "%n"), it does create a file, but I can't play it. It's like the file is corrupt or something.

This post has been edited by superbu: May 10 2010, 23:45
Go to the top of the page
+Quote Post
lvqcl
post May 11 2010, 15:00
Post #170





Group: Developer
Posts: 3219
Joined: 2-December 07
Member No.: 49183



Make sure that "Add ID3 tag" option is unchecked.
Go to the top of the page
+Quote Post
Larson
post May 11 2010, 18:28
Post #171





Group: Members
Posts: 131
Joined: 27-March 09
Member No.: 68422



I've tried many things with dbpoweramp but i can't get qaac to work,with any command like which works under foobar. I also made sure to check the command settings:

QUOTE
Usage: qaac [options] infiles....

"-" as infile means stdin.

Main options:
-d <dirname> Output directory, default is cwd
-a, --abr <bitrate> AAC ABR mode / bitrate
-V, --tvbr <n> AAC True VBR mode / quality [0-127]
-v, --cvbr <bitrate> AAC Constrained VBR mode / bitrate
-c, --cbr <bitrate> AAC CBR mode / bitrate
--he HE AAC mode (Can't use TVBR)
-A, --alac ALAC encoding mode
-q, --quality <n> AAC encoding Quality [0-2]
-r, --rate <option> Sample rate option (AAC only)
Specify one of the followings:
keep: Try to preserve the original rate
auto: Let QuickTime choose the optimal one
<number>: Literal rate in Hz
-s, --silent Don't be verbose
-R, --raw Raw PCM input
-S, --stat Save bitrate statistics into file

Options for single input mode only:
-o <filename> Output filename

Options for Raw PCM input only:
--raw-channels <n> Number of channels, default 2
--raw-rate <n> Sample rate, default 44100
--raw-format <str> Sample format, default S16L
Sample format spec:
1st char: S(igned) | U(nsigned) | F(loat)
2nd part: Bitwidth
Last part: L(ittle Endian) | B(ig Endian)
Cases are ignored. u8b is OK.

Tagging options(single input only):
--title <string>
--artist <string>
--band <string>
--album <string>
--grouping <string>
--composer <string>
--comment <string>
--genre <string>
--date <string>
--track <number[/total]>
--disk <number[/total]>
--compilation


also which is the setting for faster,fast normal high and highest? -q 0/2 what does actually do? sorry for all of these questions
Go to the top of the page
+Quote Post
nao
post May 11 2010, 19:39
Post #172





Group: Members
Posts: 86
Joined: 16-June 06
Member No.: 31911



Well, qaac is not my project. Please discuss it in the other thread...
Go to the top of the page
+Quote Post
superbu
post May 11 2010, 20:00
Post #173





Group: Members
Posts: 38
Joined: 4-February 09
Member No.: 66614



QUOTE (lvqcl @ May 11 2010, 16:00) *
Make sure that "Add ID3 tag" option is unchecked.

Ah! That works. Thanks.
Go to the top of the page
+Quote Post
b66pak
post May 11 2010, 20:04
Post #174





Group: Members
Posts: 58
Joined: 2-February 10
Member No.: 77800



@nau can you add aac (mpeg4 adts) output to stdout?
_
Go to the top of the page
+Quote Post
Larson
post May 11 2010, 20:39
Post #175





Group: Members
Posts: 131
Joined: 27-March 09
Member No.: 68422



QUOTE (nao @ May 11 2010, 20:39) *
Well, qaac is not my project. Please discuss it in the other thread...


you're right sorry nao i didn't mean to put your project behind; i personally appreciate your job more as you gave us a lot of support.

(i know it's off topic but with lastest XLD version i encounter a bug or what? example "1-04 X.flac becomes when converted 04 X.m4a and so on,it skips the compilation from the title thus getting file names with multiple cds disorganized; before it kept the structure normally, maybe i'm getting wrong something. Sorry for going out of theme but I didn't know where to post this)
Go to the top of the page
+Quote Post

18 Pages V  « < 5 6 7 8 9 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 24th April 2014 - 10:25