IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
Looking for an mass flac to lossy encoder that will embed artwork
ManekiNeko
post Apr 15 2013, 17:02
Post #1





Group: Members
Posts: 74
Joined: 7-April 09
Member No.: 68742



I'm looking for a solution to encode albums stored as flac+cue files + folder.jpg to either itunes/FHG m4a, lame mp3, or ogg vorbis that will have the folder.jpg embedded into the outputted files.

I'd hoped that foobar2000 would work out for me, but alas, it doesn't support artwork embedding (only copy [artwork].jpg to target directory.

Next up I tried Cuetools with a x64 lame build (3.99) which works, but is pretty slow due to only encoding 1 file at a time.

Then I thought about dbpoweramp, but it doesn't work with flac+cue files.

Any suggestions as to alternative frontends or multithreaded external exe encoders to use with Cuetools? I'd love a solution for foobar biggrin.gif

Thanks
Go to the top of the page
+Quote Post
clintb
post Apr 16 2013, 07:04
Post #2





Group: Members
Posts: 182
Joined: 4-July 02
From: Sunnyvale, CA
Member No.: 2472



QUOTE (ManekiNeko @ Apr 15 2013, 09:02) *
I'm looking for a solution to encode albums stored as flac+cue files + folder.jpg to either itunes/FHG m4a, lame mp3, or ogg vorbis that will have the folder.jpg embedded into the outputted files.

I'd hoped that foobar2000 would work out for me, but alas, it doesn't support artwork embedding (only copy [artwork].jpg to target directory.

Next up I tried Cuetools with a x64 lame build (3.99) which works, but is pretty slow due to only encoding 1 file at a time.

Then I thought about dbpoweramp, but it doesn't work with flac+cue files.

Any suggestions as to alternative frontends or multithreaded external exe encoders to use with Cuetools? I'd love a solution for foobar biggrin.gif

Thanks

Foobar 2000 with qaac configured as an external encoder will do what you seek, at least for .m4a.

http://www.hydrogenaudio.org/forums/index....showtopic=85135

This post has been edited by clintb: Apr 16 2013, 07:05
Go to the top of the page
+Quote Post
ManekiNeko
post Apr 17 2013, 02:24
Post #3





Group: Members
Posts: 74
Joined: 7-April 09
Member No.: 68742



QUOTE
Foobar 2000 with qaac configured as an external encoder will do what you seek, at least for .m4a.

http://www.hydrogenaudio.org/forums/index....showtopic=85135


You say 'as an external encoder'. Well, that's what using qaac.exe is, right? My current foobar qaac settings:

CODE
Encoder file: C:\Program Files (x86)\foobar2000\qaac.exe
extension: m4a
parameters: -V 91 -q2 --no-optimize -o %d -


Could you enlighten me on how to have qaac embed the album art using qaac?

Thanks
Go to the top of the page
+Quote Post
greynol
post Apr 17 2013, 03:01
Post #4





Group: Super Moderator
Posts: 10000
Joined: 1-April 04
From: San Francisco
Member No.: 13167



Did you search the given link using the term artwork? Your question is definitely answered there.


--------------------
Your eyes cannot hear.
Go to the top of the page
+Quote Post
ManekiNeko
post Apr 17 2013, 14:28
Post #5





Group: Members
Posts: 74
Joined: 7-April 09
Member No.: 68742



QUOTE (greynol @ Apr 17 2013, 03:01) *
Did you search the given link using the term artwork? Your question is definitely answered there.


Thanks Greynol. I missed that (searching too quickly for 'album art' and too tired).

However, after some extensive testing, I don't find the solution usable. Qaac --artwork option requires the target directory to contain the artwork. If foobar could move the folder.jpg before the encoding started, well that would be fantastic. Having tried the 'copy other files to destination folder' option in foobar, not all files receive the art work embedded.
Go to the top of the page
+Quote Post
marc2003
post Apr 17 2013, 14:53
Post #6





Group: Members
Posts: 4326
Joined: 27-January 05
From: England
Member No.: 19379



the latest beta of foobar2000 supports the copying of embedded art from source to destination. you'll see an option transfer attached pictures in the converter dialog.

Go to the top of the page
+Quote Post
ManekiNeko
post Apr 17 2013, 19:17
Post #7





Group: Members
Posts: 74
Joined: 7-April 09
Member No.: 68742



QUOTE (marc2003 @ Apr 17 2013, 14:53) *
the latest beta of foobar2000 supports the copying of embedded art from source to destination. you'll see an option transfer attached pictures in the converter dialog.


@Marc. Nice find, thank you. A massive thanks to the foobar2000 team for implementing this.

Confirmed working in foobar2000_v1.2.5_beta_3 converting to m4a, both fhgaacenc and qaac (without needing qaac's artwork tag)

Ticking this option embeds the artwork that exists in the flac files. Although it doesn't make use of the folder.jpg that's in the source directory, retaining the embedded artwork over to the converted file is just awesome.
Go to the top of the page
+Quote Post
aztec_mystic
post Apr 17 2013, 20:10
Post #8





Group: Members
Posts: 93
Joined: 28-March 13
Member No.: 107425



QUOTE (ManekiNeko @ Apr 17 2013, 20:17) *
A massive thanks to the foobar2000 team for implementing this.

When I read about this last Sunday, it made my day wink.gif Many thanks to the foobar2000 devs from me as well!
Go to the top of the page
+Quote Post
eahm
post Apr 17 2013, 20:23
Post #9





Group: Members
Posts: 882
Joined: 11-February 12
Member No.: 97076



Another good removed feature would be to access the converter settings without adding music smile.gif

This post has been edited by eahm: Apr 17 2013, 20:23
Go to the top of the page
+Quote Post
ManekiNeko
post Apr 17 2013, 20:27
Post #10





Group: Members
Posts: 74
Joined: 7-April 09
Member No.: 68742



QUOTE (aztec_mystic @ Apr 17 2013, 20:10) *
QUOTE (ManekiNeko @ Apr 17 2013, 20:17) *
A massive thanks to the foobar2000 team for implementing this.

When I read about this last Sunday, it made my day wink.gif Many thanks to the foobar2000 devs from me as well!


I think I spoke too soon - hopefully it's just a small bug with the beta (just updated to beta v1.2.5 beta3 today).

If you are encoding from 1 file per track, and the track has artwork embedded, it works. My initial test was for speed, and my source was 1 track with embedded artwork. Having now tried with a flac+cue (1 file per album which contains the embedded art) it fails.

Well, this is early days and at least today we finally have the ability to retain embedded artwork (per track) in foobar biggrin.gif

@eahm - I so second that

This post has been edited by ManekiNeko: Apr 17 2013, 20:32
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 18th April 2014 - 22:26