IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Headphone preamp on soundcard, Required or not?
Tripwire
post Jun 18 2003, 14:55
Post #1





Group: Members
Posts: 156
Joined: 28-December 02
Member No.: 4272



I got my Aureon 7.1 today, and it actually has a dedicated headphone preamp on the PCB (my old Audigy apparenly didnt). Now, when I set the master volume to 50%, I got my desired volume on the headphone, and seems to sound OK. When I turn on the preamp, it almost blows my head and the headphones at 50%. I need to turn the volume down to 10% when using the preamp to get the same perceptual volume as without.

Now the thing is, do I really NEED to use the preamp on headphones? Does it affect the quality using it or not?

Thanks.
Go to the top of the page
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Xenno
post Jun 22 2003, 16:17
Post #2





Group: Members
Posts: 393
Joined: 23-July 02
From: Blue Grass, IA
Member No.: 2760



I don't know what you guys are using for players, but what playback mode are you using? As I'm sure y'all know, there's WaveOut, DirectSound, ASIO, and Kernel Mode. I've tried WO, DS, and Kernel. DS has worked the best. I'm using a 700 MHz PIII, with W2k (SP3), Turtle Beach soundcard (Montreal?) and Media Center set to DS. With the slider (more skip resistant <> more responsive) moved almost all the way over to more responsive, I get pops & clicks only when I run an intense application. To date, that's been one (Rhinocerous...a 3D modeler). It occurs when the cursor snaps to the grid or to object points (end, center, mid, etc.).

I did notice on a couple new Dells (2.56 GHz P4's running W2k) that when playing a CD from their RW drives (using Foobar), playback would pop everytime the disk was accessed. Changing playback mode did not help (so I left it set to DS). The solution was not to play CD directly from the drives. If they were mine, as God as my witness, I would have fixed it.

xen-uno


--------------------
No one can be told what Ogg Vorbis is...you have to hear it for yourself
- Morpheus
Go to the top of the page
+Quote Post

Posts in this topic
- Tripwire   Headphone preamp on soundcard   Jun 18 2003, 14:55
- - indybrett   QUOTE (Tripwire @ Jun 18 2003 - 08:55 AM)I go...   Jun 18 2003, 15:27
- - Tripwire   I only hear my DVD drive spinning up and down, tha...   Jun 18 2003, 15:58
- - sthayashi   QUOTE (Tripwire @ Jun 18 2003 - 05:55 AM)Now ...   Jun 18 2003, 16:37
- - Tripwire   Ok, thanks!   Jun 18 2003, 17:01
- - RIV@NVX   QUOTE (indybrett @ Jun 18 2003 - 04:27 PM)Edi...   Jun 18 2003, 18:53
- - indybrett   QUOTE (RIV@NVX @ Jun 18 2003 - 12:53 PM)QUOTE...   Jun 18 2003, 19:42
- - Tripwire   Blergh. I get noise when moving the transparent wi...   Jun 18 2003, 23:15
- - indybrett   QUOTE (Tripwire @ Jun 18 2003 - 05:15 PM)Bler...   Jun 19 2003, 00:18
- - picmixer   Am having those exact same problems with my Terrat...   Jun 19 2003, 00:34
- - indybrett   QUOTE (picmixer @ Jun 18 2003 - 06:34 PM)Am h...   Jun 19 2003, 01:33
- - indybrett   Well, I just tried ripping a CD with EAC while lis...   Jun 19 2003, 03:01
- - Tripwire   QUOTE (indybrett @ Jun 18 2003 - 03:18 PM)Yes...   Jun 21 2003, 15:06
- - indybrett   I after my CD ripping experience, I started to won...   Jun 21 2003, 15:26
- - picmixer   QUOTE (indybrett @ Jun 21 2003 - 04:26 PM)I t...   Jun 22 2003, 15:30
- - indybrett   I looked up that board. Also a VIA chipset. Maybe ...   Jun 22 2003, 15:45
- - picmixer   As I said, Iam running not exactly the same card a...   Jun 22 2003, 15:48
- - Xenno   I don't know what you guys are using for playe...   Jun 22 2003, 16:17
- - picmixer   The static has nothing to do with what player I us...   Jun 22 2003, 16:22
- - Xenno   That is strange. Sounds like a ground problem but ...   Jun 22 2003, 16:32
- - picmixer   QUOTE (Xenno @ Jun 22 2003 - 05:32 PM)Bad hea...   Jun 22 2003, 16:39
- - picmixer   Well, I decided to go for the most practical solut...   Jun 24 2003, 19:28
- - SNYder   i had static problems using Windows XP too when I ...   Jun 24 2003, 19:56
- - GenjuroXL   Disabling line-in in the soundcard mixer worked wo...   Jun 24 2003, 19:57
- - indybrett   Anybody want to buy my Prodigy 7.1? PM me if you...   Jun 24 2003, 20:37
- - ogg   QUOTE Anybody want to buy my Prodigy 7.1? PM me if...   Jun 24 2003, 20:55
- - picmixer   QUOTE (GenjuroXL @ Jun 24 2003 - 08:57 PM)Dis...   Jun 25 2003, 01:25
- - indybrett   I'll probably end up buying the M-Audio at som...   Jun 25 2003, 02:50


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 16th April 2014 - 08:25