IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
Why don't so many LAME-MP3s have j-stereo?
dominik
post Jul 17 2003, 20:23
Post #1





Group: Members
Posts: 61
Joined: 30-June 03
Member No.: 7469



I checked out the mp3s I've downloaded so far with EncSpot and I realized, that 95% of the mp3s encoded with LAME 3.90, 3.92 and 3.93 don't have joint stereo. Is there an advantage to use LAME with simple stereo which I don't know or are they all just stupid ?
Go to the top of the page
+Quote Post
Jan S.
post Jul 17 2003, 20:25
Post #2





Group: Admin
Posts: 2548
Joined: 26-September 01
From: Denmark
Member No.: 21



Because ppl are stupid and due to some broken encoders creating the myth that joint-stereo is a bad thing.
Many release groups decided to use "real" stereo because of this myth.

This post has been edited by Jan S.: Jul 17 2003, 20:25
Go to the top of the page
+Quote Post
ChS
post Jul 17 2003, 20:40
Post #3





Group: Members
Posts: 247
Joined: 26-January 02
Member No.: 1172



I think the default settings in certain popular programs (CDex) that encode with LAME are set to Stereo so that's why many people would end up using it.
Go to the top of the page
+Quote Post
saratoga
post Jul 17 2003, 21:47
Post #4





Group: Members
Posts: 4718
Joined: 2-September 02
Member No.: 3264



Because the standard on usenet is 192 CBR, Full Stereo, LAME 3.93.1 and people on usenet are too fearful of change to agree on fixing it.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 20th April 2014 - 14:37