IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Crazy problem: USB port provides bad sound, but only at low CPU usage, Was: CrazyProblem:BadSound@lowCPU-usage (Please use your space bar.)
reselty
post Jan 20 2012, 12:14
Post #1





Group: Members
Posts: 45
Joined: 22-April 10
Member No.: 80065



Hello
USB port provides poor sound quality

Itís a Windows XP or Hardware not a DJ-Soft Problem.
Only I do not know, where I could ask such a question otherwise.

Problem occurs when sound output via USB (via Jack OK).
- Via ext USB Sound Card
- Via USB Headphone / Mic earphones (which have a well-integrated sound card)

No Problem when:
+ powered USB hub between PC and sound card "sound OK" ( "bad sound" without power )
+ The REALLY WEIRD: if I increase CPU usage, e.g. if I move a window in Windows continuously the output is OK

Attachment: 2 WAV sound files:
http://dl.dropbox.com/u/39224041/USB-out-WAV%27s.zip
I'm alternating every 10 seconds during playback,
- move a window in a circle permanently CPU Usage 60..64% >> Sound ok
- Then without window moving CPU Usage 2...7% >> sound bad
Each WAV starting with window moving(so: 10s good, 10s bad, and so on (etc))

Could it be due to the USB power? (Not yet measured)
I've read that some USB devices could damage PC.
"This could, in extreme cases damage the USB port on the host or upset the energy management of the computer, which can lead to unstable behavior."
Possible? While yes: enough to measure only via Soft-PC-Diagn.Tool e.g. SpeedFan? Or do I have to measure with a MultiMeter?

Could it be speed of USB?
My PC has USB2.0, however I have not found out about whether "Hi-Speed" or "Full Speed"

What ever could it be???

Am glad to rest every tip, even to the other proposals in which forum should be posted!
Thank you
Reselty
Go to the top of the page
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Maggi
post Jan 20 2012, 17:09
Post #2





Group: Members
Posts: 119
Joined: 31-May 07
Member No.: 43892



you could also have a look into your system's BIOS settings and see if "spread spectrum" is enabled or not

as a test you could change that setting, retry playing back without CPU load and see if the problem persists

Cheers,
Maggi

This post has been edited by Maggi: Jan 20 2012, 17:10
Go to the top of the page
+Quote Post

Posts in this topic
- reselty   Crazy problem: USB port provides bad sound, but only at low CPU usage   Jan 20 2012, 12:14
- - Roseval   As this looks to be CPU load related, sometimes po...   Jan 20 2012, 13:46
|- - reselty   Hi Roseval ThanX for the fast answer! Tried it...   Jan 20 2012, 14:35
- - slks   If you could tell us how the audio sounded "b...   Jan 20 2012, 14:46
|- - reselty   Answer 4 slks Thanks a lot about your thoughts. ...   Jan 27 2012, 22:31
- - hlloyge   Reinstall chipset drivers, check DMA settings if y...   Jan 20 2012, 15:13
|- - reselty   hlloyge Thanks I tried - No Changings (Chipset-Dri...   Jan 20 2012, 20:00
|- - reselty   QUOTE (hlloyge @ Jan 20 2012, 16:13) Rein...   Jan 27 2012, 22:52
- - Ouroboros   It seems illogical that it should work better at h...   Jan 20 2012, 15:17
|- - reselty   QUOTE (Ouroboros @ Jan 20 2012, 16:17) It...   Jan 27 2012, 23:24
- - JimH   QUOTE (reselty @ Jan 20 2012, 05:14) No P...   Jan 20 2012, 16:44
- - Maggi   you could also have a look into your system's ...   Jan 20 2012, 17:09
|- - reselty   QUOTE (Maggi @ Jan 20 2012, 18:09) you co...   Jan 28 2012, 01:46
|- - Maggi   QUOTE (reselty @ Jan 28 2012, 01:46) QUOT...   Jan 31 2012, 15:26
|- - reselty   Thanks for Inputs Maggi and Arnold I tried many o...   Feb 1 2012, 15:01
- - reselty   Thanks 4 the moment to all of you !!! ...   Jan 20 2012, 20:02
|- - Nessuno   Try to boot in a different OS install, a live Linu...   Jan 21 2012, 01:34
- - A_Man_Eating_Duck   What is the model number of your motherboard? Som...   Jan 20 2012, 21:33
- - zima   reselty, the description in your first post would ...   Jan 21 2012, 08:00
- - reselty   Thanks to all of you So much answers and I could...   Jan 27 2012, 22:17
- - reselty   Thanks JimH That's why the powered hub works b...   Jan 27 2012, 23:31
- - saratoga   Overloaded USB voltage regulator seems most likely...   Jan 28 2012, 00:11
- - A_Man_Eating_Duck   what motherboard\PC do you have?   Jan 28 2012, 02:48
- - reselty   Hi - Found the problem Thanks a lot to all of you ...   Jan 28 2012, 13:34
- - reselty   Infos you asked me in between my absence and for o...   Jan 28 2012, 13:59
- - zima   C-states: http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Co...   Jan 28 2012, 14:29
- - reselty   Thnx again I'll only use it, when necessary.....   Jan 28 2012, 16:46
- - A_Man_Eating_Duck   When i had random bacon sizzling noises on my m-au...   Jan 28 2012, 20:00
|- - reselty   QUOTE (A_Man_Eating_Duck @ Jan 28 2012, 21...   Jan 30 2012, 17:44
- - Arnold B. Krueger   I think you are onto something with the USB power ...   Jan 31 2012, 14:13


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 16th April 2014 - 09:46